A Shrink-Comp zsugorodás-kompenzáló betont alkalmazó technológia felsőbbrendű a legtöbb ipari padlókkal kapcsolatos kihívás kezelésében, különösen kis és kemény kerekű járművek – béka, targonca – erős forgalmát viselő padlók esetén.

Hagyományos vágott hézagos padló
Shrink-Comp hézagmentes padló
Hagyományos vágott hézagos padló versus Shrink-Comp hézagmentes padló

A hagyományos padlókon a spontán repedések elkerülése érdekében kialakított vakhézagok jellemző távolsága 5-7 méter.

A Shrink-Comp technológiával 1600 nm-es hézagmentes táblaméretet alkalmazunk, a hézagok távolsága 40 méter.

A táblaszéli felhajlás a hagyományos padló minden hézagánál jelentkezik (0.5-2cm), a hézagélek letöredeznek, romlik a síkpontosság.

Technológiánkkal a táblaszéli felhajlás drasztikusan csökken vagy megszünik, megmarad a padló építéskor elért síkpontossága.

A beton alakváltozásából adódó feszültségek hatásainak csökkentése érdekében nagyobb padlóvastagságot alkalmaznak.

A Shrink-Comp technológiával a feszültségek minimalizálódnak, így drasztikusan, 3-5 cm-rel csökkenthetjük a padlóvastagságot.

Előnyök

Milyen előnyöket biztosít a Shrink-Comp technológiával készülő hézagmentes ipari padló?
1 Kevesebb karbantartás

A padlón jelentkező repedések és hézagok minimalizálása kisebb karbantartási igényű vagy karbantartás-mentes padlót eredményez.

bővebben
2 Gyorsabb targoncák

Minimális a táblaszéli felhajlás, így megmarad a padló síkpontossága, ami döntő módon meghatározza a targoncák sebességét.

bővebben
3 Kisebb padlóvastagság

A zsugorodás-kompenzáló betonpadlón nem jelentkeznek a táblaközépi repedések, a padlóvastagság 3-5 cm-rel csökkenthető.

bővebben
4 Alacsony életciklus költség

A magasabb betonár ellenére a kisebb vastagság és a karbantartási költségek elmaradása alacsony életciklus költséghez vezet.

bővebben

Alkalmazás

Hogyan működik a Shrink-Comp zsugorodás-kompenzáló beton?
Működése

A Shrink-Comp technológia a zsugorodás-kompenzáló betonra alapszik. A zsugorodás-kompenzáló beton egy speciális duzzadó adalékszerrel készített beton, melynek rugalmasan gátolt kezdeti duzzadása kompenzálja a beton száradási zsugorodását.

bővebben
Alkalmazása

A zsugorodás-kompenzáló beton duzzadásának mértéke és üteme kulcsfontosságú a zsugorodás-kompenzálása szempontjából. A duzzadás mértékét sok tényező kölcsönhatása befolyásolja, ezért a zsugorodás-kompenzáló beton nem használható rutinszerűen.

bővebben
Ha kíváncsi a részletekre, töltse le brossúránkat, amelyben a technológia bemutatásán túl kitérünk a megfelelő betonpadló kiválasztásának legfontosabb szempontjaira is!
Kevesebb karbantartás

A beton szilárdsága nem biztosít elegendő ellenállást a hézagokon illetve megnyílt repedéseken áthajtó kis és kemény kerekű járművek által a hézagélre kifejtett igénybevételek ellen. Ezért a hézagélek letöredezése és a hézagok eróziója már a padló korai életszakaszában elkerülhetetlenül megindul.

Ez visszatetsző látványt nyújt és a használhatóság fenntartása érdekében kijavításra szorul. 1000 nm padlón átlagosan 300 m hézag adódik hagyományos, nem hézagmentes, technológiát alkalmazva. Ez 80-90%-kal csökkenthető zsugorodás-kompenzáló beton használatával.

Gyorsabb targoncák

A padlón közlekedő targoncák sebességét a felület egyenletessége határozza meg. A jármű vezetője ösztönösen lelassít, amikor a padló hullámossága hatására a targonca elkezd ’rázni’. Ha a targoncák lassabban közlekednek kisebb lesz a hatékonyságuk, vagyis több targoncát és alkalmazottat kell igénybe venni.

Mivel a hézagoknál 0,5-2 cm felhajlás is kialakulhat hagyományos, vágott hézagos ipari padlókon, és ez a padlótáblák billegését is generálhatja, a táblaszéli felhajlás igen ártalmas és megszüntetése kívánatos. A zsugorodás-kompenzáló beton minimalizálja vagy teljesen megszünteti a felhajlást.

Kisebb padlóvastagság

A táblaszéli felhajlás okozta feszültségek felhalmozódása gyakran végződik a tábla eltörésében. Ezt hagyományos technológia alkalmazása esetén valamilyen mértékben korlátozni lehet kellően nagy padlóvastagsággal és kis táblamérettel, bár az erős verseny ezt legtöbbször megakadályozza.

A zsugorodás-kompenzáló betonnal készülő padló széle nem hajlik fel. A leggyakrabban előforduló terhekre az alépítményi követelmények betartása mellett egy 15 cm vastag padlólemez kiválóan teljesít, ami 3-5 cm-es vastagságcsökkenést jelent a hagyományos padlókhoz képest. Mindennek oka a beton alakváltozásaiból adód feszültségek lecsökkentése, amit a zsugorodás-kompenzáló beton tesz lehetővé.

Alacsony életciklus költség

A magasabb ár ellenére a kisebb padlóvastagság és a karbantartási költségek elmaradása alacsony életciklus költséghez vezet.

Ehhez adódik hozzá megtakarításként a karbantartási és javítási munkálatok okozta termeléskiesés elmaradása, amit bár nehéz számszerűen megbecsülni, nagy károkat eredményezhet. Az alacsony bekerülési költségű padlók hosszú távon nagyon gazdaságtalannak bizonyulhatnak, ezért a jövőbe tekintő beruházóknak kizárólag a hézagmentes technológiát ajánljuk.

A Shrink-Comp zsugorodás-kompenzáló beton működése

A Shrink-Comp hézagmentes padlók építésére szolgáló technológia a zsugorodás-kompenzáló betonra alapszik. A zsugorodás-kompenzáló beton egy speciális duzzadó adalékszerrel készített beton, melynek rugalmasan gátolt kezdeti duzzadása kompenzálja a beton azt követő száradási zsugorodását.

A rugalmas kényszert egy megfelelően pozícionált acélháló biztosítja. A beton duzzadása húzófeszültséget ébreszt az acélhálóban, melynek hatására a beton nyomás alá kerül. Ez az ’előnyomás’ szolgál a betonban a későbbi zsugorodásból adódó húzófeszültség kiegyenlítésére. Így a padlólemezben zsugorodás hatására nem épül fel húzófeszültség, ami a repedések megjelenését és a hézagok szükségességét okozza.

A Shrink-Comp zsugorodás-kompenzáló beton alkalmazása

A zsugorodás-kompenzáló beton duzzadásának mértéke és üteme kulcsfontosságú a zsugorodás-kompenzálása szempontjából. A duzzadás mértékét befolyásolja az alkalmazott cement típusa, a v/c tényező, az alkalmazott vasalás mennyisége, a hozzáadott duzzadó adalékszer típusa és mennyisége stb. Ezért a zsugorodás-kompenzáló beton nem használható rutinszerűen.

Minden alkalmazáshoz egyedileg el kell végezni a beton laboratóriumi próbakeverését a helyi anyagok felhasználásával és be kell állítani a keverék összetételét a kívánt duzzadás biztosítása érdekében. Ezt egy tapasztalt mérnökcsapat végzi szoros együttműködésben a padló kivitelezőjével. Az építés előkészítésével nem fejeződik be a mérnöki munka, az építés során folyamatos mérnöki és laborfelügyelet biztosítja a készülő padló sikerességét.